AirPods Pro İncelemesi

-

Apple’ın yeni piyasaya sürdüğü AirPods Pro yaklaşık bir haftadır kulağımdaydı ve bu sürede edindiğim tecrübelerimi ve AirPods Pro inceleme videomu YouTube kanalımda yayınladım. İsteyenlere video, isteyenlere blog yazısı.

Bakalım Apple yeni kulaklıklarını gerçekten “pro” yapabilmiş mi? Ve Airpods 2 yerine AirPods Pro‘ya neredeyse 1.000 TL daha fazla para ödemeye değer mi? Kapın çayları kahveleri gelin bakalım.

Apple’ın ilk olarak 2016 yılında piyasaya sürdüğü Airpods kulaklıklarının “Pro” modeli olarak adlandırılan Airpods Pro, geçtiğimiz aylarda satışa çıkartıldı. Airpods 2’den farklı olarak Airpods Pro’da Aktif Gürültü Engelleme, Şeffaf Mod ve Adaptif EQ özellikleri kullanıcılara sunulmuş. Ve unutmadan, AirPods Pro belirli bir seviyede suya ve tere karşı dayanıklı.

Uygun fiyatlı AirPods Pro teklifi burada…

Amerika’da 249 Amerikan Doları‘na şatışa çıkartılan Airpods Pro, Türkiye’de 1.899 TL gibi bir fiyata satılıyor. Ve ne yazık ki bu yüksek fiyatların ana sebepleri $/TL kurunun yüksek olması ve yanında bonus olarak eklenen vergiler.

Apple’ın kendi ürettiği aksesuarlardaki satış başarısına hayranım. iPhone, Macbook ve iPad serisinin yanında satışa çıkarttığı saat ve kulaklıklarla da muhteşem bir satış başarısı yakaladılar. 

2016 yılında piyasaya sürülen Airpods kulaklıklardan 2019’da yaklaşık 60 milyon adet satılmış ve bu hızla giderse 2020’de 100 milyon adet kadar satılacağı ön görülüyor. Bu da ortalama 200 USD’dan yaklaşık 20 milyar dolar ciro, yaklaşık olara da 7 milyar Dolar kar demek. Neyse ata sporumuz olan “acaba ne kadar kazanıyor” merakımızı da giderdiğimize göre şimdi videoya devam edebiliriz.


AirPods Pro Kulakta Nasıl Duruyor?

Öncelikle konuşmak istediğim konu ergonomi,  Airpods Pro’dan önce Airpods 2 aldım fakat ne yazık ki Airpods’lar kulağımda doğru düzgün durmadı. Hatta öyle bi durmadı ki, kafamı sallamayı geçtim, sakin sakin yürürken bile 15-20 saniye sonra kulağımdan çıkmaya başladılar. Ve tahmin edeceğiniz üzere bu bir yerden sonra çok can sıkıcı bir hal almaya başlıyor.

Bugüne kadar Iphone’larla birlikte gelen EarPods kulaklıklar kulağımda hiç bir zaman rahat  durmamıştı. Ne yazık ki Airpods’un da onlardan pek bir farkı olmadı benim için. Eğer Earpodslar sizin de kulağınızda rahatça durmuyorsa Airpods sizin için hayal kırıklığı olabilir. Peki Airpods Pro bu konuda nasıl acaba?

Airpods’lardaki bu kulakta durmama sorunu, Airpods Pro’da benim için tamamen ortadan kalktı. Silikon başlıklı olmasından dolayı Airpods Pro kulağa tam olarak oturduğu gibi, yürüyüş, koşu veya spor esnasında kulağınızdan çıkmadan çok rahat bir şekilde duruyor. Ayrıca Airpods Pro ile birlikte kutu içerisinden 3 farklı büyüklükte silikon başlık çıkıyor ve bu sayede kendinize en uygun silikon başlığı kullanabiliyorsunuz. Hemen söyleyim bu silikon başlıklar Apple mağazalarında ayrı olarak satılıyor. 

Açıkçası bir haftadır kulağımdan Airpods Pro düşmedi diyebilirim. İşe gidip gelirken, yürürken, çalışırken veya bir işle uğraşırken hiç bir şekilde rahatsızlık duymadığım gibi kulağımdan çıkma sorunu da yaşamadım.


Airpods Pro’nun hem kulak içi hem de silikon başlığının olması belki aklınıza şu soruyu getiriyor olabilir. Peki AirPods Pro’yu kulağımıza takarken kulak içine sıkışan havanın yaratacağı basınç bizi rahatsız eder mi? Evet bilmeyenler olabilir, kulak içi silikon başlıklı kulaklıklarda böyle bir sorun oluyor. Apple mühendisleri Airpods Pro’yu, kulağınıza takarken kulak içerisinde sıkışan havayı tahliye edecek şekilde dizayn etmişler, böylelikle herhangi bir rahatsızlık yaşamamızın önüne geçmişler. Açıkçası bu konuda da her hangi bir sorun yaşamadım.


Troy Apple Yetkili Satıcı Mağduriyetim

Burada başımdan geçen tatsız bir olayı sizlerle paylaşmak istiyorum. Buket ilk olarak Airpods 2 ‘yi Troy adındaki yetkili Apple satıcısından almış. Apple Türkiye’de memnun kalmadığınız ürünü sorgusuz sualsiz iade edebiliyor veya değiştirebiliyorsunuz ama bu Troy denen mağazada kulaklıklarda değişim veya iade yok. Ben nasıl iade ettim peki? Ne yazık ki AirPods kulaklıklarının bir tanesi bozuk çıktı. Troy bozuk ürünü yenisiyle değiştirdi (Şaşırtıcı!) Siz Troy adlı mağazadan bir şey alacaksınız bunu bilin istedim. Neyse konumuza dönelim,


AirPods Pro Üzerindeki Butonlar Nasıl?

Airpods 2 ‘de bulunan dokunmatik yüzeyler, Airpods Pro’larda fiziki olarak sıkıştırmanız, mıncırmanız gereken yüzeylerle değiştirilmiş. iPhone’lardaki 3D Touch özelliği gibi bi yüzey var. Ve ne yazık ki size kötü bir haberim var, artık kulaklık üzerinden sesi alçaltıp kapatamıyorsunuz. Onun yerine modlar arasında ya da şarkılar arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Açıkçası bu mıncırma ile modlar arasında geçiş epey kullanışlı olmuş, telefonu çıkarmadan istediğiniz mod arasında geçiş yapabiliyorsunuz.

Kulaklarından bir tanesindeki düğme aracılığı ile müzikler arasında geçiş yapabiliyorsunuz veya müziği durdurabiliyor, diğer kulaklıktaki butonlada Aktif Gürültü Engelleme Modu, Normal Mod veya Geçirgenlik Modu arasında geçişler yapabiliyorsunuz.

Peki kulaklıktan ses ayarını değiştiremez miyiz? İlla ki telefonu mu çıkartıp ayar yapmalıyız? Hayır, burada hiç işlevsel olmayan, ve bence çok saçma bir çözüm geliştirmiş ve bize ittirmeye çalışmış Apple. Ses ayarını Siri’nin değiştirmesi.Evet yanlış duymadınız, müzik dinlerken sesi kısmak veya biraz yükseltmek isterseniz sokak ortasında “Hey Siri!” diyerek derdinizi ona anlatmanız isteniyor.


AirPods Pro Ses Kalitesi Nasıl? Mikrofon Kalitesi Nasıl?

Ergonomi konusunda başarılı olan Airpods Pro’da şimdi zurnanın zırt dediği yere geldik acaba Airpods Pro’nun ses ve mikrofon kalitesi nasıl?

Airpods Pro’larda bulunan Aktif Gürültü Engelleme özelliği açık değilken dinlediğiniz müzik kalitesinin normal bir Airpods’dan pek de aman aman farklı olmadığını söyleyebilirim, ama bu kulaklığın alameti farikası olan Aktif Gürültü Engelleme özelliği açıkken fark net olarak ortaya çıkıyor.

Belki Aktif Gürültü Engelleme’nin ne olduğunu bilmeyenleriniz vardır diyerek hemen özet geçelim, AGE:  kulaklıktan geçip kulak zarınıza gelen dış seslerin kulaklık üzerindeki mikrofonlar ile belirlenip gelen sesleri elimine edecek, etkisini azaltacak ters frekansta ses verilmesidir ve böylece dışardaki gürültüleri sizin çok daha az duymanıza yarayan bir özelliktir. Yani aslında sesin kulağınıza gelmesini engellemiyor sadece gelen sesi karşı sesle elimine ediyor. Zaten dikkatle dinlerseniz “white noise” dedikleri bir ses gibi ses var.

Özetle Gürültü Engelleme özelliği sayesinde çevrenizdeki genel gürültülerden kendinizi izole ederek müzik dinleme imkanı buluyorsunuz,

Açıkçası AirPods Pro’da Aktif Gürültü Engelleme özelliği sayesinde müziğin keyfini tam olarak çıkarabileceğinizi söyleyebilirim. Ama YouTube videoma gelen yorumlara ve internetteki kullanıcı yorumlarına baktığım zaman, bazı kullanıcıların bu AGE özelliğinden rahatsız olduğunu hatta belirli bir süre kullanım sonrasında baş ağrısı yaşamaya başladıklarını gördüm. Konuyu biraz daha araştırdığım zaman aslında ilk defa Aktif Gürültü Özellikli kulaklık kullananlarda böyle bir sorun yaşandığını (Genel olarak) fark ettim. Açıkçası yıllardır Beats Studio kullaklıklarımı gürültü engelleme özelliği ile kullandığım için sanırım ben buna alışmışım, siz yine de almayı planlıyorsanız Apple mağazalarında bir deneyin derim.

Yeri gelmişken belirteyim, Kulak üstü kulaklıklar Airpods Pro’nun rakibi değiller. Sizin için en önemli öncelik gürültü engelleme özelliği ise Airpods Pro’dan profesyonel bir kulak üstü kulaklık performansı beklememelisiniz.

Ollayın bir de farklı bir boyutu var. Bu Aktif Gürültü Engelleme özelliğini kullandığınız zaman çevremdeki sesleri duymamak bazen beni rahatsız edebiliyor. Özellikle yürürken arkadan araba mı geliyor, biri bana mı seslendi gibi aklımdan bir sürü paranoyakça soru belirebiliyor. Evet biraz sorunlu olduğum doğrudur. Hatta daha da kötüsü birisiyle konuşmanız gerekince “acaba böğürerek mi konuşuyorum” diye tedirgin olduğunuz için sesiniz içinize kaça kaça sessiz sessiz konuşuyorsunuz. 

İşte tam da benim gibi sorunlu tipler için Apple mühendisleri ilaç gibi bir özellik ile Airpods Pro’yu bizlere sunuyor. Transparan Mod. Açıkçası benim için Gürültü Engelleme özelliği kadar değerli ve kullanışlı bir özellik. 

Geçirgenlik Modu (Transparan Mod) sayesinde Airpods Pro’nun mikrofonuna gelen seslerin bir  miktarını kısık bir düzeyde sizlere ileterek etrafınızda olup bitenden haberdar olmanızı sağlıyor. Böylelikle havalimanında müzik dinlerken “acaba uçağım için anons yapıldı mı?”  gibi gereksiz telaşların önüne geçmiş oluyorsunuz.

Airpods Pro’yu Aktif Gürültü Engelleme Modu veya Transparan mod ile kullanabileceğiniz gibi bunların ikisini de pas geçip normal bir kulaklık gibi kullanmanızda mümkün. Normal modda kullanmak size yarım saate kadar ekstra pil ömrü sunuyor.

Normal Modun ses kalitesi nasıl diye soracak olursanız, Airpods 2’den pek farkı olmadığını, sadece silikon başlıklar sayesinde daha iyi kulağa oturduğu ve güzel bir yalıtım sağladığı için bir kaç tık daha iyi olduğunu söyleyebilirim.

Bu arada Airpods’larda hoşuma giden bir özellikten bahsetmek istiyorum. Müzik dinlerken biriyle konuşacaksanız ya da bir şekilde kulaklığı çıkarmanız gerekirse, kulaklığı çıkardığınız anda müzik duruyor. Ve siz tekrar kulaklığı kulağınıza taktığınız zaman müzik kaldığı yerden devam ediyor. Benim için çok kullanışlı bir özellik bu. Tabi bu özellik Android cihazlarda çalışıyor mudur bilemem deneme şansım olmadı. Ama zaten Android bir cihaz için bu kulaklık alınır mı o da ayrı bir konu!

Airpods Pro’nun mikrofon kalitesi ise açıkçası çok hoşuma gitti. Kalabalık ve gürültülü ortamlarda telefon konuşmalarımın karşıdaki kişi tarafından anlaşılmadığı hiç olmadı. Ayrıca genellikle soğuk havalarda kapüşon taktığım halde mikrofon ses kalitesinden asla taviz vermedi.

Airpods Pro’da beni önce şaşırtan, sonra yok artık Ali Sami Alkış dedirten bir şey farkettim. “Pro” adı altında satılan bu kulaklığın mikrofon özelliğini iPhone’nun kendi kamera uygulamasında kullanamıyor oluşumuz. Yani ben iPhone’un kendi kamera uygulamasın üzerinde video çekerken bu kulaklığı mikrofon olarak kullanamıyorum arkadaş. Hey maşallah 🙂


AirPods Pro Şarj Süresi ve Pil Ömrü

Şimdi biraz bu pahalı oyuncağın pil sürelerinden bahsedelim. Aktif Gürültü Engelleme veya Transparan Modu aktifken Airpods Pro ile yaklaşık 4,5 saat boyunca müzik dinleyebilir, 3,5 saat boyunca konuşabilirsiniz. Normal modda ise bu süre yaklaşık 5 saate çıkıyor. Yani her hangi bir mod açık değilse yaklaşık yarım saat daha uzun süre kullanabiliyorsunuz.

Airpods Pro’yu kutusunda 5 dakika kadar şarj etmeniz bir saat boyunca müzik dinlemeniz için yeterli bir süre. Gün içerisinde Airpods Pro’yu kullanmadığım zamanlarda kutusunda sakladığım için açıkçası şarj konusunda hiç sorun yaşamadım. Apple’ın söylediğine göre Airpods Pro’nun toplam 24 saat müzik dinlemeye ve 18 saatlik konuşmaya imkan tanıyacak kadar şarj kapasitesi varmış. Ee bu güzel bir süre.

Şarj Kutusu demişken Airpods Pro’nun kutusu Airpods’un kutusundan yaklaşık %15 daha büyük ama bu kutu kotunuzun çakmak cebine rahatlıkla sığacak boyutta. Bu kadar ufak ve elde zırt pırt kapağı açılıp kapatılan bir cihazın zaman içerisinde yere düşmeme ihtimali pek mümkün görünmüyor. Böyle bir risk varken ve Airpods Pro fiyatları da bu kadar yüksekken bu cihaza bir kılıf almak şart.  Önce emniyet 😉

Hemen belirtmek istiyorum ki Airpods Pro’nun şarj kutusu, kablosuz şarj özelliğine sahip. Açıkçası bu özelliği ben bugüne kadar pek kullanmadım ama bu özelliği kullananlar için iyi haber olsa gerek 🙂

Hoşuma gitmeyen bir nokta ise bu kadar para verip aldığınız ürün içerisinden şarj kablosu çıktığı halde şarj kablosu çıktığı halde Apple’ın bu çakallıkları can sıkıyor. Elin Amerikalısı 250 dolara pahalı derken ülkemizde 1.900 TL gibi yüksek bir fiyata satılan üründe şarj adaptörü yok.


Açıkçası Airpods ve Airpods Pro’nun en çok hoşuma giden özelliği ve bence Airpodsları bu kadar rakipsiz kılan şey, Apple ekosistemi ile muhteşem bir uyum içerisinde çalışıyor olmaları.

Örneğin Airpods’ların iPhone, iPad veya Macbooklarla bağlanma veya arasında geçiş yapma hızı muhteşem. Apple cihazlarınızla eşleştirmek veya bağlanmak için Airpods Pro’nun sadece kapağını açmanız yeterli. Şarjlarını kontrol etmek veya ayalarını yapmak için Apple cihazlarda Airpods’lara özel menülerin yer alması ise cabası.

Diyelim telefonunuz çalmaya başladı ve Airpodslarınız şarj kutusunda duruyorlar. Tek yapmanız gereken şarj kutusundan bir tane Airpods’u kapıp kulağınıza takmanız. Saniyeler içerisinde Airpodslarınız telefon ile bağlanarak aramayı kulaklığa yönlendiriyor. Kulaklıkların ikisini birden kulağınıza takmanız veya ayarlardan bağlantı yapmanız falan gerekmiyor. Şırrak diye bağlanıveriyor namıssız.

Daha önce bahsettim ama yeri gelmişken tekrar konuşalım. Airpods Pro’nun özelliklerini tam anlamıyla Apple ekosistemindeki ürünler ile kullanabiliyorsunuz. Bazı özellikler Android telefonlarda ne yazık ki çalışmıyor. Dolayısı ile eğer bir Android kullanıcısıysanız bu kulaklıklar yerine daha iyi ses kalitesine sahip başka kulaklıklara bakabilirsiniz. Ama iPhone kullanıcısıysanız, Apple ekosisteminin bir kölesiyseniz başka hiç bir marka kulaklıkla bu uyumu bu kullanım kolaylığını yakalayamacağınızı rahatlıkla söyleyebilirim.

Tavsiye : Airpods Pro kullanıcılar için ufak bir tavsiyede daha bulunayım, kutudan çıkan tüm silikon başlıkları deneyi. Apple’ın yaptığı test benim için her ebattaki başlıkta düzgün çıkmasına rağmen sol kulağımda bir büyük, sağ kulağımda orta boy silikon başlıkla daha rahat ettim.

Aslına bakarsanız Apple Airpods Pro sunduğu tüm özelliklerde dünyanın en iyi kulaklığı değil, ses kalitesini kıyasladığınız zaman bundan daha iyi ses kalitesine sahip kulak içi kulaklıklar var, aynı ses kalitesine sahip kablolu ve çok çok daha ucuz kulaklıklar da var.

Örneğin yıllardır kullandığım Beats Studio’nun ses kalitesi, gürültü engellemesi ile bu Airpods Pro’nun gürültü engelleme özelliği arasında baya fark var. Ama kullanım ve taşıma kolaylığı faktörlerini devreye aldığımız zaman, terazi benim için rahatlıkla yön değiştirebiliyor.

Şu bir gerçek ki, Airpods Pro sunduğu her bir özellikte kalitesini ortalamanın üzerine çıkarabildiği için şu an dünyanın en çok konuştuğu ve insanların almak için sıraya girdiği bir ürün. Bir kulak içi Bluetooth kulaklıktan ne istediğiniz çok önemli ve bu önem sırasına göre tercih edebileceğiniz onlarca ürün var ama söz konusu Apple ürünleri olduğu zaman size her zaman iyisini ve kendi ekosistemi içerisinde en verimli şekilde kullanabileceğiniz ürünü yine Apple kendisi sunuyor. 

Airpods Pro her daim cebinizde taşıyabileceğiniz, gündelik hayatta, yolculuklarınızda veya çalışırken hem müzik dinleyip hem görüşmeler yapabileceğiniz bir kulaklık. Boyutları, teknik özellikleri, kalitesi ve diğer Apple ürünleri ile uyumlu çalışması göz önüne alındığı zaman şu an için piyasada rakipsiz bir cihaz olarak karşıma çıkıyor. 

AirPods Pro ile ilgili görüş ve sorularınızı aşağıda yorum olarak iletebilirsiniz. Elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım. Kendinize iyi bakın 🙂

4 YORUMLAR

  1. Hocam bir sorum olacaktı yenilerde ben AirPods Pro bt kulaklık aldım fakat telefon görüşmesi yaptığında sesini bir süre sonra alamıyorum sesin çok derinden geliyor boğuk geliyor gibi yorumlar alıyorum bunun nedeni nedir acaba ilk defa kullandığım için bilmediğim bir ayarı veya programı mı var acaba diye size sormak istedim?

  2. AirPods pro aldım ve kutu içeriğinde Type-C adaptörünün olmadığını fark ettim. Apple Type-C adaptör fiyatı ₺280. Bu adaptör olmadan iPhone 7 plus telefonumun şarj aleti ile şarj edemez miyim? Sıkıntı olur mu?

    • Evet ne yazık ki kutu içerisinden sadece type-c şarj kablosu çıkıyor. Ama sizde eski şarj kabloları varsa şarj etmek için o kabloları kullanabilirsiniz. Şahsen iphone 8 için kullandığım şarj kablosu ile şarj ediyorum airpods promu.

Bir Cevap Yazın