Günübirlik Edirne Gezi Rehberi

-

Edirne gezi rehberi tadında yeni yazıyla tekrar karşınızdayım anacım. 1361 yılında I. Sultan Murat tarafından fetih edilerek, İstanbul’dan önce Osmanlı Devleti’ne 92 yıl boyunca başkentlik yapan şehir Edirne’ye gitmek için sebep çok.

Büyük İskender buraları çok beğenmiş olacak ki Hindistan’a doğru yola çıktığı zaman Makedonya İmparatorluğu’nun uçsuz bucaksız sınırları içine katmıştır. Daha sonra Romalıların hakim olduğu bu topraklar 395 yılında Roma İmparatorluğu’nun ikiye ayrılmasıyla Doğu Bizans’ın payına düşmüştür. 

İstanbul’a yakın kaçılacak yerler arasında bulunan Edirne’de yemek konusu başlı başına bir sebep. Ciğer sevenler, cami gezelim bir Selimiye görelim diyenler, Karaağaç çok iyiymiş orada bir kahve içelim diyenler, kapın kahveyi çayı gezi notlarım burada 🙂 (Videosu da aşağıda)

Biz arabayla yaklaşık 2 saatte Edirne’ye vardık.(Tabi İstanbul’un trafik çilesinden ne kadar sürede kurtulabileceğinize göre bu süre değilşebilir) İstanbul’a yakın yerler listesine dahil etmenizi şiddetle öneririm.

Edirne’de Gezilecek Yerler

edirne selimiye cami

Selimiye Camiisi


Edirne’nin simgesi
, Mimar Sinan’ın “Ustalık Eserim” dediği başyapıtı.

Sultan II. Selim’ in emriyle Mimar Sinan’a yaptırılır. Yapımına 1568’de başlanır ve 1575 yılında tam 15.000 kişi çalışarak tamamlanır. Selimiye Camisi’nde kubbe Mimar Sinan’ın mesleğinde ulaştığı doruk noktalarından birini temsil eder. Caminin içerisine girdiğinizde o görkemi hissediyorsunuz.

Dünya mimarlık tarihinin de en gözde eserlerinden biridir. Bosna Hersek’te bulunan yine Mimar Sinan’a ait Drina köprüsünden sonra Selimiye Camisi ve Külliyesi’ de 2011 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almıştır. Daha çok bilgi için ve o muhteşem eserin görüntüleri için sizi vlogu izlemeye davet ediyorum. Tık tık..

Selimiye Arastası

Selimiye Camisi’nden çıkıp, Selimiye Arasta Çarşısı’na doğru geldik. III. Murat zamanında yapılmış bu çarşı, zamanında camiye gelir getirmek için yapılmış, camiden çıkıp burada alışveriş yapabilirsiniz.

Edirne’de Ne Yenir?

edirne gezi rehberi

Edirne ciğeri

Edirne denince akla gelen ilk şey Edirne ciğeri. Bizde tavsiyeler üzerine Aydın Ciğercisi’ne geldik. Şaka maka burada Aras’ı doğurdum doğuracağım, 1 ay kalmış, ben hala ciğer peşindeyim. 🙂

Ciğer yanında acı biber ile servis ediliyor. Edirne ciğeri kızgın yağda pişiyor, tabağa düşüyor. Yediğimiz ciğer videoda, ben olsam Edirne’ye gitmeden bu vlogu izlerdim dostum.

Kavala kurabiyesi

Edirne’nin ününe ün katan bir diğer gastronomik öge de bu kurabiye. Ciğeri yedin yuttun, sıra geldi kurabiyeye. Çay bahçelerinde kendine bir çay ısmarla, yanında tazecik kurabiye. Sanırım bu kurabiyenin Kavala kurabiyesi olarak anılmasının sebebini, Kavala’nın uzun bir dönem Osmanlı topraklarına dahil olmasıyla açıklayabiliriz.

Badem Ezmesi

Edirne’de adım başı göreceğiniz bu tatlıyı da denemeden bu şehirden ayrılmayın.

Üç Şerefeli Cami (Burmalı Cami)

Edirne’deki Üç Şerefeli Camii’nin Türk mimari tarihine katkısı büyük. Fatih Sultan Mehmet’in babası II.Murat tarafından yaptırılan camiinin Osmanlı mimarisinde ilk olma özelliği var. Şadırvanlı avlu kullanılan ilk cami olma özelliği taşıyor. Detaylar ve görüntüler tabi ki videoda.

Makedon Kulesi

Edirne merkezinde Üç Şerefeli Camii’ye yakın olduğu için gidip görebilirsiniz. Kuleye giriş izni yok, dışarıdan bakabiliyorsunuz. Roma Kralı Hadrianus tarafından kurulan kenti çevreleyen surların günümüze kadar gelen en nadide kısmı. Mimari ve estetik olarak görülmesi ve bakıma hızla alınması gereken bir yer olduğu ortada.

II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi

Şimdiki durağımız Osmanlı İmparatorluğu’nun ikinci başkenti durumundaki Edirne’yi bir darruşifaya kavuşturmak amacıyla 1488 yılında hizmete açılan bu külliye. Kurucusu Fatih Sultan Mehmet’in oğlu II. Bayezid, mimarı ise Hayrettin’dir.

Külliyenin önemli bir bölümünü oluşturan Tıp Medresesi, medrese ve şifahane bölümlerinden oluşmaktadır. Medrese öğrencilerin eğitim gördükleri yerdir. Bu hastanenin en büyük özelliği tedavide dönemin hekimlik bilgilerinin yanında musiki, su sesi ve güzel kokuların kullanılmış olmasıdır. Bu hastanede, musikinin ve su sesinin huzur verici tınıları taş duvarlarda yankılanarak şifaya dönüşür. Hayal edemediyseniz diye söylüyorum, video youtube’ da

Meriç Köprüsü

1847 yılından beri trafiğe açık olan Meriç Köprüsü’nden padişahlar güneşin batışını izlerlermiş. Biz ise köprünün yanında çay molası veriyoruz. Gezmeye devam…

Karaağaç

Karaağaç’a gelmek için Tunca Köprüsü ve ardından Meriç Köprüsü’nü geçmeniz gerekiyor. Buraya adım attığında insan gerçekten duygulanıyor. Meriç Nehri’nin karşı yakasında bulunan bu küçük kasaba, Kurtuluş Savaşı destanından sonra milli mücadelemizin en büyük başarılarından biri olan Lozan Barış Antlaşması’ nın sonucunda savaş tazminatı olarak Yunanlılar tarafından Türkiye’ye bırakılmıştır.

Tren garı, çay bahçeleri, öğrencilerin verdiği gençlik enerjisi ile dolup taşan kafeleri, Lozan Anıtı ve Müzesi ile çok şirin bu kasabaya mutlaka gelin.

Biz Edirne’yi günübirlik kaçamaklar dahil bolca ziyaret ediyoruz. Tarihi dokusu, insanı, yemekleri ile İstanbul’dan kaçılacak rotalar arasında yer alıyor. YouTube videomuzdan gezimizin detayına ulaşabilir, sorularınızı aşağıya yorum olarak yazabilirsiniz. Şimdilik bizden bu kadar.

Laf aramızda 4 gün boyunca Ayvalık ve Cunda‘nın altını üstüne getirdiğimiz seyahatimize buradan ulaşabilirsiniz.

2 YORUMLAR

Bir Cevap Yazın