Van Gezi Rehberi

-

Van Gezi Rehberi

Dünyanın en eski şehirlerinden biri olan Van’dan merhaba. Türkiye’nin en büyük gölüne sahip, kahvaltısı, kültürü ve tarihi mirası ile ünlü bu coğrafyayı uzunca bir süredir gelip görmek istiyorduk. Mert, zaten dünden kamerası boynunda, tripodu sırtında gezerken Van deyince ben hemen evet dedi:)

Van’da nereler gezilir, Van kahvaltısı nasıl, Van’da ne yenir, Van kedisi cidden çok mu lokum? gibi soruların cevabı bu yazımızda ve videoda:) Bu arada blog yazıları ve birebir videosu belgesel tadında olan nadir kanallardan Mert’in YouTube kanalı, hadi yine iyisiniz…

Biz Van Ferit Melen Havalimanı’ndan araba kiralayıp tüm gezi boyunca araba ile gezdik. Van gezi rotamız şöyle:

Van Kalesi

Biz şehir merkezine yakınlığı sebebiyle ilk önce kaleyi görmek istedik. MÖ 9 yy’ da Urartu Kralı I. Sarduri tarafından yaptırılan, UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’ne dahil edilen Van Kalesi sarp bir kayalık üzerine inşa edilmiş. Kalenin zirvesine, yürüyüş yolları sayesinde rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Tepeden manzara inanılmaz. Deniz gibi uzun kumsallara sahip masmavi bir göl karşınızda…Göl o kadar güzel ki, inanın saatlerce bakasım geldi. Bu ülkenin müthiş güzellikleri var ve inanın Van’da bunlardan biri. Manzara mertsezervlog youtube kanalında, gözünüze bir hoşluk gelsin, açın izleyin efendim:)

Van’da bu kaleden başka 3 kale daha var. Tabi bu kadar medeniyete çatışmaya sahne olan topraklarda 4 kale olması hiç de yadırganacak bir şey değil. Van kalesi haricinde, Hoşap KalesiÇavuştepe Kalesi ve Ayanis kalesi bulunmaktadır.

*** Ziyaret saatleri: Yaz dönemi: 08.00-19 .00 Kış dönemi: 08.00-17.00 Müzekart ile girebilirsiniz. Giriş Ücreti 10 TL.

Muradiye Şelalesi

Van Kalesi’ni gördükten sonra şelaleye doğru yola koyulduk. Muradiye Şelalesi, Van’dan yaklaşık 65-70 km kuzeyde kalıyor. Yol çok güzel, uzaklara dalıyorum. Arabayla seyahat etmeye bayılan biz, sapsarı ovalara, Van Gölü’nün maviliğine dalmış gitmişiz. Bir yere varmak değil amaç sanki sadece yol almak.. Şelale ise görkemli, anlatıldığı kadar var. İsminin, Bağdat seferine çıkan Osmanlı padişahı IV.Murat’tan geldiği rivayet edilen şelalenin yüksekliği yaklaşık 50 metre. Gürül gürül akışı ve harika görüntüleri videomuzda.

Yol boyu çektiğimiz karelerden bazıları

Tatvan

Nemrut Dağı’nın eteklerine kurulu, Bitlis’in güzel ilçesi Tatvan’a geldik. Van ile mesafe yaklaşık 1,5-2 saat civarı. Tatvan’a gelme sebebimiz Nemrut Krater Gölü’ne varmak. Nemrut Krater Gölüne nasıl gidilir, derseniz; Tatvan’dan yaklaşık 15 km’lik yarısı asfalt, yarısı parke taşlık bir yoldan gidiliyor. Şöyle bir durup ikinci günün giriş videosunu çekmek isteyen Mert resmen aklımı okuyor. Kenara çekip Van Gölü’nün muhteşem manzarasına bakıyorum.

*** Bu arada Tatvan’dan daha çabuk ulaşabileceğiniz Nemrut Kalderası’na, Ahlat’tan da yol 25 km imiş. Tercih sizin.

Nemrut Krater Gölü

Çok heyecanlıyım. Yıllardır hayalini kurduğum, hep görmek istediğim yere sonunda vardım. Diyeceksiniz k; “Buket, senin de görmek istemediğin, merak etmediğin yer var mı?”, Yok:) Ne yapayım, ben keşfetmek için bakıyorum dünyaya:) #neverstopexploring hashtag’i buraya çok yakışırdı yalnız. Evet efendim, yol biraz bozuk olduğu için yavaş geldik ve dağlardaki muhteşem sonbahar manzarasını seyrederek göle ulaştık.

Nemrut Dağı ve Krater Gölü, Tatvan, Ahlat ve Güroymak ilçelerine ait topraklar üzerinde yer alıyor. Nemrut, dünyanın en büyük kraterlerinden birine sahip ve üzerindeki krater gölü, dünyanın en büyük ikinci kaldera gölü. Zirvede ise 5 adet göl bulunuyor. Aralarında en büyük olanı Nemrut Gölü. Göle yanaştığınızda üzerindeki çarpıcı renk oyunlarına, ışıltıya aşık oluyorsunuz. Ben bolca fotoğraf çektim ve Mert de drone ile bu güzel gölün üzerinde süzüldü:)

Bir başka göl olan Ilıca Gölü’nün çevresinde, sıcak su kaynakları ve buhar bacaları da yer alıyor. Gölün kıyılarında oluşan sıcak su havuzlarına girmek ise turistlerin en çok keyif aldıkları faaliyetler arasında. Aralarında endemik türlerin de olduğu zengin bir flora, buz mağaraları, kuş çeşitliliği, buhar bacası ve gölleri; bu kalderayı bir cennete döndürmüş. Özellikle bizim gibi doğa severseniz, çevrede nereye bakacağınızı şaşırıyorsunuz.

*** Anlattığımla yetinmeyin, videoda harika görüntüler var, vloga tık tık. Mert eline sağlık 🙂 Bu arada Ekim ayında gittik, ama yaz da olsa hava bir hayli serin olabilir. Yanınıza kalın bir şeyler almakta fayda var.

Ahlat- Dünyanın En Büyük Türk- İslam Mezarlığı

Ardımızda bıraktığımız bu doğal güzellikle vedalaşmakta zorlanıyorum, ama hava kararmadan Ahlat’ı görmek istiyoruz. Türklerin Anadolu’ya giriş kapısı olan, Selçuklu Meydan mezarlığı ve tarihi eserleriyle ön plana çıkan Bitlis’in Ahlat ilçesine doğru tarihte bir yolculuğa çıkıyoruz. Bir doğal güzellikten, diğer açık hava müzesine giderken, düşünüyorum da; şu coğrafya ne kadar güzel, ne kadar mükemmel ve biz ne kadar şanslıyız.

Üzerlerinde muhteşem kabartma ve oyma işçiliği bulunan, 8000’den fazla tarihi mezar taşları arasında gezip fotoğraf çekerken, bu büyük araziden büyüleniyorum. Boyları yaklaşık 3-4 metre olan bu mezar taşları, neredeyse 1000 yılı aşkın süredir ayakta durmakta. Bu mezar taşları, Orhun abidelerinden sonra Türk İslam coğrafyasının en önemli eserleri. Selçukluların “İslam’ın Kubbesi” dediği, Urartulardan Osmanlı’ya kadar birçok medeniyetin izlerini taşıyan Selçuklu Meydan Mezarlığı şu anda UNESCO’nun geçici miras listesinde.

*** Yakın çevrede bulunan Ahlat Müzesi’ni de buralara gelmişken ziyaret edebilirsiniz.Bu arada ben gün batımı fotoğrafları da çektim. Selçuklu Meydan Mezarlığı‘na nasıl giderim derseniz; özel arabanızla, Ahlat’tan 5 dk içerisinde ulaşmanız mümkün. Mezarlığın ziyaret saatleri 08.00-17.00 , aklınızda olsun.

Ahlat Ulu Kümbet

Kümbetler arasında en büyüğü olması nedeniyle Ulu Kümbet ismiyle de anılmaktadır. İki kubbe Mahallesinde bulunan bu kümbet, diğer Selçuklu kümbetleri gibi iki katlıdır. Rivayete göre; bir usta ile çırağı iki kümbet yapmış, ustanın yaptığı yıkılmış ve çırağın yaptığı sağlam kalınca buraya Usta-Şakirt Kümbeti adı verilmiştir. Etrafta dolaşan, bisiklete binen çocuklarda buranın neşesi:)

Bu kadar gezdiniz, video fotoğraf çektiniz, bir kahve için, bir sıcak çay için şöyle demli diyeniniz yok. Sıra geldi , gezilerde en sevdiğim kısımlardan biri olan kahve ve çay molasına. Van merkeze dönmeden , Ahlat Selçuklu Parkı’nda (burası bir çay bahçesi) çay kahve molası verdik. Ve Van’a dönüş vakti.

Akdamar Adası ve Akdamar Kilisesi

Akdamar Adası’na nasıl gidilir, derseniz; Van’ın Gevaş ilçesindeki iskeleden yaklaşık 20-25 dk süren bir yolculuk ile adaya varılıyor. Tekneler dolunca kalkıyor. İskelede arabanızı ücretsiz park edebilmeniz mümkün. Tekne gidiş-dönüş ücreti 15 tl idi. (Yıl 2018).

*** Van merkezden de adaya feribot varmış sanırım; oradan gitmek isterseniz güncel bilgiyi kontrol edin. Bir de buraya baharda gelirseniz, badem ağaçları çiçek açıp enfes görünüyormuş, benden söylemesi.

Akdamar Adası ziyaret saatleri ise 08:00-19:00 arası ve giriş ücreti yetişkinler için 15 TL. Eğer Müze Kartınız varsa ücretsiz girebiliyorsunuz. Gittiğiniz tekneyle dönmek zorunda değilsiniz; daha çok vakit geçirelim, çay bahçesinde birşeyler içelim derseniz, bir sonraki tekne ile geri dönebilirsiniz. Akdamar Adası’nın tam karşısında Artos Dağı görünüyor ve Ada’dan Artos Dağı manzarasına bakmak ise ayrı bir keyif. Manzara müthiş, bence süreyi uzatın ve bol bol fotoğraf çekin, bizim gibi.

Van Gölü üzerindeki en büyük ikinci ada olan Akdamar adası‘na ve üzerinde bulunan yaklaşık 1100 senedir ayakta Akdamar Kilisesi’ ne geldik sonunda. Yani gerçekten sonunda çünkü, bugün Van’daki son günümüz. Doğa ve tarihin bütünleştiği dokuyu, göl ve karşıdaki dağların görüntüsünü, atmosferi kelimelerle tarif etmek çok zor…

akdamar adası - van

Mert tarihi bilgileri videoda size anlatırken, ben onu beklemeden, kızıl andezit taşından inşa edilmiş olan bu kilisenin dış cephesine bakakalıyorum. Bu kilise, mimari açıdan Ortaçağ Ermeni sanatının en parlak eserlerinden biri. Kilisenin dış cephesi alçak rölyef şeklinde işlenmiş bitki, hayvan motifleri ve Kutsal Kitap’tan alınma sahnelerle bezeli. Daha detaylı bilgi için buraya bakabilir veya videomuz için buraya tıklayabilirsiniz.

Çavuştepe Kalesi

Videoda Akdamar Adası’ndan sonra Van kahvaltısına gideceğimizi söylemişiz ama öyle olmuyor:) Gezmeye doyduk ama henüz karnımızı doyuramadan; Çavuştepe Kalesi’ni görmeye gidiyoruz. Ülkemizin bir yerini daha görelim size gösterelim diye valla çok dirsek çürüttük. Van’ın 24 km güneydoğusunda bulunan Çavuştepe Kalesi M.Ö. 764-735 yılları arasında hüküm süren Urartu Kralı II. Sarduri tarafından inşa ettirilmiş. Ovanın içinde yüksek bir tepede yer alan bu Urartu yerleşimi, binlerce yıllık taş duvarları, çivi yazılarının dün yazılmış gibi kalmış olması, kanalizasyon sistemleri buğday ambarları ile insanı şaşırtıyor. Kaleden manzara harika, uçsuz bucaksız sapsarı ovalara dalıp gidiyorum. Kameramı ve tripodumu kurup, bulutlara ve sapsarı ovaların arasından uzayıp giden yolun videolarını çekip bu anı ölümsüzleştiriyorum.

Çavuştepe Kalesi’nin 56 yıllık emektar bekçisi Mehmet Kuşman ise, aslında sıradan bir bekçi değil aynı zamanda dünyadaki sayılı Urartu dili uzmanından biri. Doğduğu Çavuştepe Köyü’ndeki, Çavuştepe Kalesi’nde yapılan kazılarda bekçi olarak işe giren Mehmet amca, kendi çabalarıyla Urartuca dilini yazıp, konuşmayı başarmış biri. Keyifli sohbetimiz, Mert’in sade anlatımı ve güzel görüntüler videomuzda.

van gezi rehberi

Girişi ücretsiz olup Çavuştepe Kalesi yaz döneminde (15 Nisan-15 Ekim) 08:00-19:00 saatleri arasında, kış döneminde ise (15 Ekim- 15 Nisan) 08:00-17:00 saatleri arasında ziyarete açık.

Van Kahvaltısı

Oldu en sonunda oldu bim bam bom, diyorum ve öğlen vakti Van kahvaltısına oturuyoruz. Van Gölü kenarında bir önceki günde hafif atıştırdığımız yere, Sütçü Fevzi’ye tekrar geliyoruz. Van kahvaltısında masa adeta bayram yerine dönüyor. Bu meşhur Van kahvaltı sofrasının öncelikli özelliği yiyeceklerin tamamen doğal ürünlerden oluşması. Kahvaltı sofrasında baş rollerde; yoğurt kaymağı, Van balı, süt kaymağı, yayık tereyağı, cacık, otlu peynir, örme peynir, beyaz peynir, kavurmalı-sucuklu yumurta, zeytin, murtuğa, kavut var. Van Edremit ile Gevaş arasındaki bu mekan tam da gölün kenarında.

Van Kedisi Evi

Van Kedisi Evi’ne nasıl gidilir?, derseniz; Van şehir merkezinden 13 km uzaklıkta, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Zeve Kampüs Yerleşkesi’nde yer alan Van Kedisi Evine, şehir merkezinden hareket eden Kampüs minibüs ve halk otobüsleri otobüsleri ile ulaşmak mümkün.

Kar beyazı tüyleri, güzel gözleri ve cana yakınlığıyla kendini sevdiren Van kedilerini görmeye gidiyoruz. Zaten bizi tanıyanlar bilir, biz kedi aşığıyız. Mertle ev dışında da (evdeki hanım kızımız Zeytin Hanım hariç:) apartman önünde, iş yerlerimizde, sokakta da kedi besliyor; bu kedilere isim takıp onlarla samimi oluyoruz:) Van Kedi evine gidince ikimiz de çocuklar gibi şendik… 10 lira verip mama alırsanız, güzellikte birbiriyle yarışan kedileri yakından görüp dokunabiliyorsunuz ve oyunlar oynayabiliyorsunuz. Biz öyle yaptık. Detaylar videoda…

Bir de İnci Kefali Festivali var ki; geleneksel hale gelen Uçan Balık Festivali her yıl Haziranın ilk haftasında Erciş İlçesindeki Deliçay suyu kenarında kutlanıyormuş. Uçan Balık İnci Kefali, Van Denizi’nin tuzlu-sodalı sularında yaşayabilen tek canlı türü. Dünyada sadece bu kapalı havzada bulunmakta. İstersen sen de Van seyahatini bu döneme denk getirebilirsin. Detaylı bilgi ise burada iyi verilmiş.

Bir gezinin de sonuna geldik. Ben Van’ı çok sevdim ve tekrar gelmek için çok ama çok sebep bulurum hocam:) Lokantada garsonlar, oteldeki çalışanlar ve sokaktaki insanlar hep hocam diye hitap ettiler bize, bende size öyle hitap etmek istedim. Ve yazı bitiyor. Görüşmek üzere…

Bu arada Belgrad gezi rehberimize göz atmak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.

26 YORUMLAR

  1. Türkiye’nin en büyük gölü Van gölü. Başlı başına gidip görmek gezmek için yeterli bir sebep bence. Bu yazı ile diğer güzelliklerini öğrenmiş oldum teşekkürler.

  2. Daha önce böyle güzellikleri hiç görmemiştim sayenizde görüyorum ayrıca merak edip de böyle ile yerleri gezmek çok güzel bir hobi bence hayran kaldım size teşekkür ederiz

  3. Van’daki bu güzellikleri Bu yazı sayesinde sayenizde keşfetmiş oldum ben de gelip görmeyi çok isterim Çok açıklayıcı bilgiler vermişsiniz teşekkürler

  4. Gezilecek sahiden çok yer var gezmeden önce buraya bakacağım kesin çünkü harika bir rehber hazırlamışsınız bizlere yol gösteriyor teşekkürler….

  5. Özellikle tarihi yarım adası olan akdamar adsini çok merak edenlerdenim, tatil planlarimda van var ,ve sayenizde bilgilenmis nereleri gezmem gerekiyor, daha bilinçli gidecwm

Bir Cevap Yazın