Youtube Dikey Video Atağı

Youtube’un son dönemde dikey video işine hunharca saldırıp pastadan pay kapma çabası gözden kaçmıyor. 

İçerik üreticilerine Shorts eğitimleri, Shorts özelinde buluşmalar ve etkinlikler, Stüdyo’da Shorts paylaşımına yönlendirmeler ve son olarak Youtube uygulamasında Shorts videolarının en başta yer alması…

Kısacası Youtube elinden geleni ardına koymuyor…

Anlaşılan Youtube bu konuda geç kaldığının farkında. Haksızda sayılmazlar.. TikTok ve Instagram, dikey video işinide piyasayı silip süpürürken, Google’ın arkalarından el sallaması olası değil.

Dikey videoların bu önlenemez yükselişinin en büyük sebebi tabii ki cebimizdeki telefonların her geçen gün artan kabiliyetleri. Bu akıllı ve kabiliyetli telefonlarla üretilebilen ve tüketilebilen içerik formatı da telefon ekranlarına uyumlu olmak zorundaydı.

Bundan 15-20 sene önce cep telefonu ekranında sadece yılan oynayabiliyorken, günümüzde muhteşem videolar çekip, o videoları düzenleyebiliyor ve anında sosyal medya hesaplarımızda paylaşabiliyoruz. 

Diğer yandan dikey çekim yapabilen ekipmanların sayısı her geçen gün artıyor. Dikey çekim yapabilen dronelar, kameralar ve vlog kameraları. Youtbe’da yayınladığım bir çok ekipman videosunda “bunu dikey çekimi var mı?” diye onca soruyu boşuna almıyorum sanırım. Üretici firmalar da, orta segment ürünlerinde artık dikey çekim yapabilme ve paylaşılabilirlik adımlarını atıyor. 

Peki acaba Youtube, pirince giderken evdeki bulgurdan olur mu?

Hem içerik üreticisi hem de izleyici sayısı açısından yatay videoların en büyük sosyal platformu Youtube. Dünyanın dört bir yanındaki içerik üreticileri, çekip montajladıkları yatay videoları Youtube’da yayınlıyor.

Yaklaşık 9-10 senedir bu değişmeyen bir gerçek(ti). Ta ki dikey videoların tüketimi bu raddelere gelene kadar.

Youtube’un içerik üreticilerine bol bol Shorts güzellemesi acaba yatay video sektörüne sırt döndüğü anlamına mı geliyor? Akıllı telefonlardaki uygulamasının bile en tepesine Shorts videolarını dizmiş Youtube’un, yatay videolara senelerdir gösterdiği önemi göstereceğinden şüpheliyim.

Tabi bu üçgenin en önemli ayağını unutmayalım, içerik ürettiren firmalar! Kendi işlerimde ve etrafımdaki arkadaşlarımda gördüğüm; artık firmalar, ücretli işbirlikleri için artık Youtube yerine artık Instagram ve TikTok’u tercih ediyor. 

Youtube, cep telefonu kamera ve özelliklerinin gelişmesi ile dikey video tüketicisinin artacağını bildiği için dikeyden yer edinme peşinde. Ve umarım bu pay kapma çabasında yatay videoya üvey çocuk muamelesi yapmaz. Bakalım, zamanla neler yapacaklarını göreceğiz…

REKLAM
Önceki İçerikKiralık İnşaat Mühendisleri!