Sony LinkBuds S İncelemesi

-

Bu yazımızın konuğu Sony LinkBuds S. Sony’nin Bluetooth teknolojisi sayesinde kablosuz olarak geliştirdiği kulak içi kulaklığı LinkBuds serisinin yeni üyesi. Hızlandırılmış bir şekilde hoşuma giden özelliklerini Instagram’da paylaştığım videoda (link)izleyebilir, buradan satın alabilirsiniz.

Sony LinkBuds S ile yaklaşık 1 ayı aşkın süredir beraberiz ve bu sürede hoşuma giden özelliklerinden bahsetmek istiyorum bu yazıda sizlere. Öncelikle bu kulaklığı sahip olduğu özellikleri ile başlayalım yazımıza.

Sony LinkBuds S Özellikleri

Küçük, Hafif ve Ergonomik

LinkBuds S, yaklaşık 4,8 gram ağırlığıyla kulaklarınızda varlığını unutabileceğiniz cinsten! Gürültü engelleme özellikli, Hi-Res, tamamen kablosuz kulaklıklar arasındaki en küçük ve hafif olan modellerinden. Bu kadar küçük olunca ses kalitesinden şüphe duyabilirsiniz ama Sony’nin geliştirdiği kompakt sürücü, Bluetooth® Audio SoC sistemi ve yüksek kaliteli gürültü engelleme işlemcisi tek bir çipte buluşuyor ve kulaklığın boyutunun küçük kalmasına imkan sağlıyor. Yani özetle son teknoloji.

Satın almadan önce ilk akla gelen soru, “silikon kulaklık kulağınmda durur mu?” ya da “silikon kulaklıklar kulağımı rahatsız eder mi?” oluyor sanırım, (kendimden biliyorum, ilk olarak Airpods Pro’mu edinmeden önce bu soruları kendime çok sormuştum!) İşte tam burada Sony’nin yıllar içinde edindiği tecrübe devreye giriyor. Sony bu kulaklığı, dünyanın ilk kulak içi kulaklığını piyasaya sürdüğü 1982’den bu yana topladığı kapsamlı kulak şekli verilerini kullanılarak tasarlanmış. Kısaca, tecrübe konuşmuş.

Gürültü Engelleme ve Ortam Sesi Modları 

Bu kulaklığın başlıkları, kullanıcılarının çevresiyle iletişim kurmak istediğinde doğal ortam sesini hem de odaklanmaları gerektiğinde yüksek kaliteli gürültü engelleme sunmasıyla övünüyor. (ki haksız da sayılmaz, sebeplerini anlatacağım) 

Sahip olduğu gürültü engelleme algoritması, 500 milyonu aşkın ses örneği kullanan makine öğrenmesiyle, ortam gürültüsünü bastıracak ve kullanıcının sesini net şekilde ortaya çıkaracak biçimde geliştirilmiş. Hem müzik dinlerken hem konuşurken ortam seslerini yeterli seviyede bastırabiliyor.

Bence bu kulaklığın alamet-i farikalarından ilki, kullanıcının bulunduğu mekana ve yaptığı şeye göre ortam sesi modu ile gürültü engelleme modu arasında otomatik olarak geçiş yapabiliyor olması. Nasıl mı? Örneğin gürültü engelleme modunda müzik dinleyerek koşu yaparken karşıma tanıdık birisi çıktığı zaman ya da bir mola verip kahve sipariş etmek istediğimde, konuşmaya başladığım an kulaklık gürültü engelleme modundan ortam sesi moduna otomatik olarak geçiş yapıyor. Muhteşem değil mi ya!

Ayrıca “Uyarlanabilir Ses Kontrolü” adını verdikleri akıllı bir teknolojiye sahip. LinkBuds S, nerede olduğunuzu ve ne yaptığınızı algılayan  ve bu bilgilere göre, ideal dinleme deneyimi için ortam sesi ayarlarını yapıyor. Hatta zamanla davranışlarınızı öğrenip iş yeri ya da favori kafeniz gibi sık sık ziyaret ettiğiniz yerleri tanıyarak sesi duruma uygun şekilde ayarlıyor. Ciddi anlamda devrik niteliğinde bir teknoloji. Kulaklığa dokunmanıza bile gerek kalmıyor!

Pil Ömrü

Şimdi geldik ikinci alamet-i farikaya! Bu kulaklığın pil ömrü tam şarda tam tamına 20 saat! Evet yanlış duymadınız tam 20 saat. Kulaklıklar tam şarjda 6 saat kesintisiz şekilde kullanılabiliyor (ben 5 saati gördüm) ayrıca kutusuyla beraber bu süre 20 saate çıkarılabilir.

Hızlı şarj, günümüz elektronik ürünlerinin olmazsa olmazı bu kulaklıkta da var! Sadece 5 dakikalık hızlı şarj ile 60 dakikaya kadar çalma süresi elde ediyorsunuz.

Telefon Görüşme Kalitesi

Sonda yazacağımı başta yazayım, Sony LinkBuds S’in telefon görüşmelerindeki hem mikrofon hem kulaklık kalitesi çok yeterli. Gürültülü ortamlarda Hassas Ses Alma Teknolojisiyle ve gelişmiş ses sinyali işlemeyle, gürültülü ortamlarda dahi konuşmalar epey net. Apple kullanan birisi olarak Airpods Pro bir tık daha net sesimi karşı tarafa iletiyor olsa da Android bir telefonda deneme şansım olmadı. Belki orada daha iyi performans sunabilir.

Ses Kalitesi

LinkBuds S’in boyutunun küçük kalmasının en büyük nedeni yüksek uyumlu diyafram içeren yeni bir 5 mm sürücü birimi. Boyutuna rağmen, güçlü bas ve netlikte vokaller üreterek tüm müzik türlerde kullanıcıyı tatmin ediyor. Ayrıca Sony’nin sektörde benimsenen ses kodlama teknolojisi LDAC sayesindeHigh-Resolution Audio Wireless desteği sağlıyor. Alışıltığımız bluetooth sesinden yaklaşık üç kat daha fazla veri ileten LDAC, özel kablolu bağlantıya olabildiğince yakın, olağanüstü kalitede ses sunuyor.

Bunun yanında DSEE Extreme ile sıkıştırılmış müzik dosyalarını gerçek zamanlı yükselten bir teknoloji. Yani şu demek, enstrümanları, müzik türlerini ve her bir şarkının kendine özgü unsurlarını dinamik şekilde tanıyarak, müzik formatlarındaki sıkıştırmada kaybolan yüksek aralıklı sesi olabildiğince kulaklarınıza geri getiriyor. 

Ses ile Kontrol

Sony LinkBuds S’de eller serbest yardım ile – “Hey Google” veya “Alexa” diyerek seslenerek yardımcıyı etkinleştirebilir. Google Assistant veya Siri kullanarak Microsoft Outlook’ta e-postalarınızı dinleyip etkileşim kurabilmeniz ne kadar işinize yarar bilemem ama böyle de bir imkan var! 

Doğa Dostu Olması Kalp Ben

LinkBuds S, otomobil parçalarından alınan geri dönüştürülmüş plastik malzemeler kullanılarak üretilmiş. Ne kadar güzel değil mi! Çevre üzerindeki etkiyi minimize emek için LinkBuds S’in ambalaj malzemesinde hiç plastik kullanılmamıştır. IPX4 sınıfı suya dayanıklılık sayesinde su sıçramaları ve ter ile temas olması halinde hiç bir sorun olmuyor.

Son Söz

Açıkçası Sony LinkBuds S son zamanlarda keyifle kullandığım bir ürün oldu. Öncelikle kulak ergonomisi ciddi anlamda güzel ve rahat. Bazen kulağımda olduğunu dahi unuttuğum oluyor. Ek olarak hafif, cidden kutusu ve kulaklıklar hafif. Pil ömrü ise epey tatmin edici oldu, hızlı şarj sayesinde kulaklık pili bitmiş bile olsa 5-10 dakikalık şarj ile Türkiye’de herhangi bir uçuşu rahatlıkla çıkartabiliyor. (Biliyorsunuz uçak havadayken hiç bir elektronik ürünü şarja koymuyoruz!)

En sık kullandığım özelliği ise gürültü engelleme modu ile ortam sesi modu arasındaki otomatik geçişi oldu. İlgili bölümde anlattığım gibi müzik dinlerken birine bir şey söylemem ya da duymam gerektiğinde sadece “efendim” bile demem yeterli oluyor. Kulaklık hemen ortam sesi moduna geçiyor ve rahatlıkla konuşabiliyorum. 

Fiyat olarak pek ucuz olmasa da bu kadar özelliğin bir kulaklıkta yer almasını göz ardı etmemenizi öneririm. Güncel fiyatlara buraya tıkayarak bakabilirsiniz. (Trendyol affiliate linkidir, bu linkten satın alırsanız ben de ufak bir komisyon kazanır, sizden bir kahve içmiş olurum)

Sorularınız olursa aşağıda sorabilir, fikirlerinizi paylaşabilirsiniz. Sevgiler…

Bir Cevap Yazın